Eveline droomt stiekem van het vrouwenpodium.

Eén van de vrouwelijke deelnemers aan het Breaking3-project is Eveline Dreesen uit Bree. Als sportfanaat is zij van heel wat markten thuis. Zo behoren fietsen, zwemmen en lopen steevast tot haar wekelijkse activiteiten. De komende maanden plant zij een terugkeer naar haar oude liefde, de marathon. Met de steun van Energy Lab wil zij haar laatste droom binnen deze discipline verwezenlijken: finishen onder de 3 uur. Wij zochten haar op voor een fijne babbel.

Hoe ben je bij het marathonlopen terechtgekomen?
Daarvoor moeten we zo’n 15 jaar terug in de tijd. In die periode werkte ik mijn eerste 10 en 15 kilometer runs af. Die verliepen verbazend goed en uiteraard ben je als sporter steeds op zoek naar meer en beter, wat er al snel voor zorgde dat ik bij mijn eerste halve marathon belandde. Ook deze wedstrijden verliepen vlot en al gauw rees bij mezelf de vraag: zou ik ook een marathon kunnen lopen? Het geloof groeide, maar het waren uiteindelijk mijn vrienden die zorgden voor mijn eerste stappen richting deelname aan de marathon van Antwerpen.

Hoezo, hier hoort vermoedelijk een kleine anekdote bij?
Wel, ik had ondertussen van de marathon een doel gemaakt. De marathon van Antwerpen leek me de ideale gelegenheid, maar een feest van heel goede vriendinnen op zaterdagavond bleek roet in het eten te gooien. Toen ik hen hiervan op de hoogte bracht, kreeg ik plots een telefoontje terug: “Hey Eveline, wij gaan voor jou het feest verplaatsen naar zondagavond.”. Ik stond perplex, deelnemen was niet langer een optie maar voelde aan als een morele verplichting. En zo verscheen ik in 2007 aan de start van mijn eerste marathon.

 

“Mijn vriendinnen lieten me voor het eerst een marathon lopen.”
– Eveline Dreesen.


Ondertussen zijn we 6 marathondeelnames verder en was het tijd voor een nieuw doel?

De marathon van New York, waar ik een tijd van 03 h 11 min realiseerde, was voorlopig mijn laatste en tevens ook snelste marathon. De afgelopen jaren zocht ik eerder een rustiger tempo op en verschoof mijn focus ietwat naar ultralopen. Lange duurwedstrijden en dan vooral in de vorm van trailruns bleken me beter te liggen. Maar toch was er nog steeds dat ene knagende marathondoel. En ook hier brachten vrienden me via social media op de hoogte. Ditmaal van het Breaking3-project van Energy Lab. Ik twijfelde even, maar toen ik te horen kreeg dat mijn vaste looppartner, Tim Devolder, ook zou deelnemen aan het project was de knoop snel doorgehakt.

Hoe schat je jouw kansen in om onder de magische grens van 3 uur te gaan?
Met mijn besttijd ben ik nog 11 minuten verwijderd van deze grens. Dat is dus nog een behoorlijke stap die ik dien te nemen. Mijn tempo zal nog ietwat hoger moeten. Door de jaren heen ben ik misschien ook wel wat gemakzuchtig geworden, waardoor ik het minder goed kan opbrengen om tot het uiterste te gaan. Om absoluut onder de 3 uur te duiken zal dat tikkeltje doorzettingsvermogen van weleer zeker nog moeten terugkomen. Ik wil zo sterk mogelijk presteren en stiekem droom ik ook wel wat van het vrouwenpodium.

Het hoge tempo aanhouden lijkt me het grootste struikelblok. Verder sukkel ik al een tijdje met een blessure aan mijn linker voet, vooral wanneer ik wat sneller ga lopen. Ik hoop dus dat hij die ene dag de belasting kan volhouden. De grens niet halen zou toch wel een stevige teleurstelling zijn.

(Foto: Gregory Van Gansen)

Welke dag mogen jouw supporters alvast in hun agenda vastleggen?
De NN Marathon Rotterdam op zondag 8 april 2018 moet mijn grote dag worden. Ik vermoed dat er wel wat spanning aanwezig zal zijn. Voor de start laat ik me nogal makkelijk beïnvloeden door de atmosfeer en durf ik wel wat emotioneler uit de hoek te komen. Eens vertrokken denk ik vooral aan voldoende eten en drinken. Mijn verstand gaat voor even op nul, zodat enkel mijn benen nog het werk hoeven te doen. Ik focus me vooral op mijn tijd en blijf in de ‘zone’. Ik vraag zelden aan supporters om me aan te moedigen langs het parcours, maar kan zeker rekenen op de steun van mijn vriendin.

En uiteraard kan je ook rekenen op de steun van het Energy Lab team. Wat vind je van hun wetenschappelijke begeleiding?
Voor ik dit avontuur startte had ik nog niet echt ervaring met persoonlijke begeleiding. De trainingsschema’s op maat zorgen voor een heel fijn gevoel. Een schema volgen is niet altijd makkelijk, maar de wekelijkse opvolging geeft me een soort van controle. Door de variatie in loopvormen, met onder andere meer aandacht voor intervaltrainingen, voel ik nu reeds de progressie. Ik beschik over een diploma Lichamelijke Opvoeding, waardoor ik toch wel wat op de hoogte ben van training en coaching, maar de expertise van de coaches zorgen toch wel voor een grote extra.

 

“We worden in de watten gelegd en krijgen als het ware een profbegeleiding.”
– Eveline Dreesen.


Zou je het project ook aan collega-lopers aanraden?

Ja absoluut, ik vind het ontzettend leuk. De wekelijkse coaching zorgt ervoor dat er wel heel erg op maat wordt gewerkt. Waar nodig wordt ook het programma steeds aangepast. We worden in de watten gelegd en krijgen als het ware een profbegeleiding. Aan alles werd gedacht: een medische screening door de dokter, een body scan, blessurepreventie, veldtesten met lactaatmeting, gezamenlijke trainingen en ook workshops.

Ook de steun van de verschillende partners maken het tot een totaalbegeleiding. De Polar M430 hardloophorloge is ongelooflijk fijn speelgoed. Ik bekijk regelmatig mijn loopresultaten en ook de slaapanalyse vind ik erg waardevol. Kortom, dit unieke traject is een echte aanrader!

De wintermaanden staan bij vele lopers gekend als een moeilijke periode. Heb jij nog enkele tips voor de lezers?
Voor vele lopers valt de combinatie met het werk niet te onderschatten. Nu het vaak vroeg donker is kies ik er voornamelijk voor om tijdens de middagpauze een loopsessie te plannen. Sporten is voor mij een uitlaatklep tijdens een drukke dag, het helpt me een fris hoofd te behouden.

Over het algemeen ondervind ik weinig problemen om in de winter te lopen. Ik houd ervan om te trainen in de natuur. Ik trek regelmatig recht de bossen in, dat geeft me telkens nieuwe taferelen. Die afwisseling vind ik erg leuk, mijn lichaam heeft er nood aan. Af en toe neem ik ook eens mijn trouwe viervoeter mee op pad. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik plezier beleef aan mijn trainingen.

👉🏼 Inschrijven voor een nieuwe reeks Breaking3 kan HIER!